💸 İnanılmaz indirimlerimizden yararlanın Hemen tasarruf etmeye başlayın! 💰
Çin Seyahat Rehberi
Çin, dünyanın en büyük ve en kalabalık ülkelerinden biridir. Sadece bu bile milyonlarca insanın yaşadığı bu ülkeyi ziyaret etmek için yeterli bir sebep. Ülkenin heyecan verici kültürü ve tarihinin yanı sıra manzara çeşitliliği de sizi büyüleyecek. Milyonlarca nüfusa sahip metropoller ile köyler arasındaki zıtlık pek çok ülkede Çin'deki kadar büyük değildir.
Çin mutfağının sizi şaşırtmasına izin verin. Örneğin hiç bin yıllık yumurta diye bir şey duydunuz mu? Bir Çin spesiyalitesi!
Seyahat rehberimiz size Çin Halk Cumhuriyeti hakkında bilmeniz gereken her şeyi anlatacak. Kendinizi yabancı ama heyecan verici ve canlı bir kültüre bırakın.
Başkent Pekin'de 17 milyondan fazla insan yaşamaktadır. "Pekin" olarak da adlandırılan Beijing, "Kuzey Başkenti "nden başka bir anlama gelmemektedir. Çeşitli fetihler ve hanedan değişiklikleri nedeniyle, Pekin geçmişte her zaman ilgili egemenliğin başkenti değildi, bu da şehrin sayısız isim değişikliğinin sebebidir. Tarihi boyunca diğerlerinin yanı sıra Ji, Yanjing, Youzhou, Zhongdu, Dadu ve Beiping isimleriyle anılmıştır.
Başkent: Pekin
Devlet türü: Halk Cumhuriyeti
Nüfus: 1,379 milyar
Acil durum ambulans sayısı: 120
Ülke kodu: +86
Çin hakkında genel bilgiler
Coğrafya
Yaklaşık 1,3 milyarlık nüfusuyla Çin, dünyanın en kalabalık ülkelerinden biridir. Yüzölçümü 9 milyon km²'nin üzerinde olan ülkenin 14 komşu eyaleti bulunmaktadır. Güneyden başlayarak Vietnam, Laos, Myanmar ve Bhutan ile sınır komşusudur. Daha batıda Nepal, Hindistan, Pakistan, Afganistan, Tacikistan, Kırgızistan ve Kazakistan yer almaktadır. Kuzey komşuları Rusya ve Moğolistan'dır. Kuzey Kore doğuda Çin ile sınır komşusudur.
Saat Dilimi
Çin'de saat, Orta Avrupa Zaman Dilimi'nden (CET) 7 saat ileridedir. Şu anda yaz saati uygulaması bulunmamaktadır.
İklim ve seyahat zamanları
Çin, büyüklüğü nedeniyle farklı iklim bölgelerine sahiptir. Batı ve kuzeyde kışların çok soğuk, yaz aylarının ise sıcak geçtiği karasal iklim hakimdir. Güneydeki iklim daha çok subtropikal ila tropikaldir. Kışlar ılık ve kurak geçerken, yaz aylarında çok fazla yağış görülür ve kıyılar boyunca kasırgalar meydana gelebilir. Tibet yüksek dağ iklimine sahiptir. Çin'in güney ve güneydoğusuna seyahat etmek için uygun olmayan zamanlar Haziran ve Ekim aylarıdır, çünkü bu bölgeler düzenli olarak tayfunlarla vurulmakta ve tehlikeli toprak kaymalarına neden olabilmektedir.
Çin Seyahat Düzenlemeleri
Seyahat Düzenlemeleri
Çin Halk Cumhuriyeti'ne giriş için turist vizesi gereklidir, ancak bu vize yalnızca 30 gün için geçerlidir. Vize için elçiliğe erken başvurduğunuzdan emin olun. Ayrıca, pasaportunuzun seyahatinizin başlangıcında en az 6 ay geçerli olması gerekmektedir. Hong Kong ve Makao bölgeleri vize zorunluluğuna bir istisnadır. Her ikisi de Çin Halk Cumhuriyeti'nin bir parçası olmasına rağmen, aynı zamanda "özel idari bölgeler" olarak adlandırılırlar ve bu nedenle Halk Cumhuriyeti'nin geri kalanından bağımsız kararlar alabilirler. Bu, bir Alman vatandaşı olarak Hong Kong ve Makao'ya vizesiz girebileceğiniz anlamına gelir. Bu arada, bu durum Tayvan için de geçerlidir. Ancak, Çin'deki yasalar hızla değişebildiğinden, yola çıkmadan önce bu bilgileri tekrar kontrol etmeniz tavsiye edilir. Ancak ülkeye giriş tamamen serbest değildir: şu anda yabancıların Tibet Özerk Bölgesi'ne girmesine yalnızca özel izinle izin verilmektedir.
Para Dilimi
Çin ulusal para birimi Renminbi (RMB) olup Yuán (元) olarak da adlandırılır. Bir yuán 10 jiao veya 100 fen'e bölünmüştür. Euro ile yuán arasındaki güncel döviz kurunu hızlı bir şekilde öğrenmek için bir para birimi dönüştürücü kullanabilirsiniz. Seyahatinizden önce Almanya'da para bozdurmanıza gerek yoktur. Bunu havaalanında, Pekin'e vardığınızda ve hatta tüm büyük otellerde yapabilirsiniz - döviz kuru her yerde neredeyse aynıdır, ancak bazı oteller komisyon alır.
Sağlık hizmetleri
Çin'e seyahat için aslında özel bir aşı gerekmemektedir. Ancak ülkeye giriş yaparken herhangi bir bulaşıcı hastalığınızın olmadığını bir formla belgelemeniz gerekmektedir. Daha önce seyahat ettiyseniz ve sarıhumma bölgesinde bulunduysanız, sarıhumma aşısı olduğunuzu kanıtlamanız gerekebilir. Daha fazla bilgi için Dışişleri Bakanlığı web sitesini kontrol etmeniz tavsiye edilir. Güney Çin'e seyahat etmek istiyorsanız, yaz aylarında sıtma profilaksisi almanız tavsiye edilir. Her halükarda tetanos aşınızı kontrol ettirmeli ve muhtemelen tazelemelisiniz.
İlk yardım çantanız şunları içermelidir: Soğuk algınlığı, mide ve bağırsak enfeksiyonları için ilaçlar, ağrı kesiciler, dezenfektan merhem, yara bantları, bandajlar ve güneş kremi. Lütfen aile doktorunuza danışınız.
Bagaj kontrol listesi
Mükemmel bir şekilde hazırlanmanız için sizin için bir bagaj kontrol listesi hazırladık.
Çin'de toplum ve günlük yaşam
Din
Çin Halk Cumhuriyeti laik bir devlettir; bu da dinin devlet tarafından özel bir mesele olarak görüldüğü anlamına gelmektedir.
Dolayısıyla, dindar çoğunluk yoktur ve çok sayıda ateist vardır. Yaygın dinler Budizm, Taoizm, İslam ve Hristiyanlıktır. Nüfusun büyük bir kısmı ayrıca Çin halk inançlarının (Schenism) ve Taoizm'in takipçisi olduğunu iddia etmektedir.
Politika
Çin, 1 Ekim 1949'dan bu yana bir Halk Cumhuriyeti ve dolayısıyla Doğu Asya'da komünist ve egemen bir devlettir. Şu anki başkan Xi Jinping'dir.
Dil ve iletişim
Yüksek Çince genel resmi dildir. Buna ek olarak, aşağıdaki bölgesel diller de resmi dil olarak tanınmaktadır: Hong Kong ve Makao'da Kantonca, Hong Kong'da İngilizce, İç Moğolistan'da Moğolca, Yanbian'da Korece ve Tibet'te Tibetçe.
Toplu taşıma
Birçok şehir metro ağlarını giderek daha fazla genişletiyor. Örneğin, Pekin'de şu anda yaklaşık 18 yeraltı hattı bulunmaktadır. Bir yolculuğun maliyeti 3-10 yuan. Şehirdeki bir diğer alternatif de taksidir. Bunlar ucuz ve çok sayıda var. Kural olarak, ilk 3 km için bir yolculuk yaklaşık 1,5-2 €, bundan sonra km başına yaklaşık 0,3 € tutarındadır.
Uzun mesafelere seyahat etmenin alternatif bir yolu da otobüs kullanmaktır. Otobüsler genellikle en ucuz ulaşım aracıdır, ancak genellikle aşırı kalabalıktırlar. Otobüs ağı oldukça gelişmiştir.
Çin'de Kültür ve Tarih
Tarih
Başkent Pekin'in tarihi, 3.000 yıldan daha uzun bir süre önce belgelenen ilk sözüne kadar uzanmaktadır ve uzun süre önemli bir bölgeler üstü ticaret şehri ve askeri üs olarak kabul edilmiştir. Ancak bu rolü nedeniyle şehir sık sık komşu halkların saldırı ve işgallerine de hedef oluyordu.
En ünlü fetihlerden biri 1215 yılında, askerleri şehri yağmalayıp ateşe veren Cengiz Han döneminde gerçekleşmiştir. Moğol yönetimi altında Pekin yeni başkent olarak yeniden kurulmuş ve Marco Polo da dahil olmak üzere ilk Avrupalıların ünlü İpek Yolu üzerinden Pekin'e geldiği 13. yüzyılda baskın bir konuma gelmiştir.
Başkent en parlak dönemini 14. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar Ming ve Qing hanedanlarının imparatorları döneminde yaşamıştır. Birkaç yabancı işgalin ardından, Qing hanedanının son imparatoru 1912 yılında tahttan çekilmiş ve başkenti Nanjing olan Çin Cumhuriyeti kurulmuştur. 1949 yılında Mao Zedong yönetiminde Komünist Çin Halk Cumhuriyeti kuruldu ve Pekin yeniden başkent ilan edildi. Takip eden yıllarda binlerce tapınak yıkıldı ya da fabrika ve benzerlerine dönüştürüldü.
1989 yılında yaklaşık bir milyon kişi, reformların ve sivil hakların eksikliğine dikkat çekmek için şehrin merkezindeki Tian'anmen Meydanı'nda gösteri yaptı. 4 Haziran 1989'da barışçıl bir şekilde gösteri yapan demokrasi hareketi ordu tarafından kanlı bir şekilde bastırıldığında binlerce sivil hayatını kaybetti. O zamandan beri Çin düzenli olarak insan hakları konferanslarına katılmaktadır.
Festivaller
Longqing Gorge Buz ve Kar Festivali: (Ocak-Şubat) Bu festival Pekin ziyaretiniz sırasında kesinlikle görülmeye değer! Buz fenerleri, dev buz ve kardan heykeller ve eğlence alanları sizi bekliyor. Festival sabah 9'dan akşam 10'a kadar açıktır, ancak akşamları her şey güzelce aydınlatıldığı için özellikle gün batımından sonra gitmeye değer. Büyük Manzaralı Bahçe Fuarı: (Şubat) Bahar Festivali sırasında Daguanyuan Bahçesi de kutlanmaktadır. Bahçe, Çin'in en ünlü romanlarından biri olan "A Dream of Red Mansions "dan esinlenerek tasarlanmıştır. Festival süresince, romana dayanan performanslar ve tahmin oyunları sergilenmekte ve ziyaretçiler geleneksel giysileri deneyebilmektedir. Fener Festivali: (Şubat) Aynı zamanda bir bahar festivali olan Fener Festivali'nde havaya çok sayıda fener bırakılır. Nefes kesici bir gösteri. Festivalin önemli bir parçası da tahmin oyunudur: Fenerlerin üzerindeki birçok tasvir, ziyaretçilerin çözebileceği bilmeceler içermektedir. Yuyuantan Kiraz Çiçeği Fuarı: (Mart-Mayıs) Kiraz çiçeklerini sadece Japonya'da değil Pekin'de de görebilirsiniz. Her yıl düzenlenen Kiraz Çiçeği Fuarı 1989 yılından bu yana Yuyuantan Parkında gerçekleştirilmektedir. Bu etkinlik sırasında 20'den fazla kiraz ağacını tam çiçek açmış halde görebilirsiniz. Özellikle harika fotoğraflar çekmek için kesinlikle görülmeye değer! Dragon Boat Festivali: (Haziran) Belki de Çin'deki en büyük ve en renkli festivallerden biri. Bu günde, aileye sağlık getirmesi için birçok evin girişine çiçekler asılır.
Ejderha botu yarışları dünyanın dört bir yanından çok sayıda ziyaretçiyi çekmektedir. Geleneksel olarak zongzi adı verilen tatlı pirinç topları yenir. Aç Hayaletler Festivali: Ağustos ayında tüm Çin'de Aç Hayaletler Festivali kutlanır. Bu günde, yeraltı dünyasının kapısı benzersiz bir şekilde açılır ve aniden dünyaya gelen huzursuz ruhları yatıştırmak için insanlar kapılarının önüne yiyecek koyarlar. Yaşayan kültürü deneyimlemek için mükemmel bir fırsat. Ay Festivali: (Eylül) Eylül ve Ekim ayları arasındaki dolunay gecesinde, Çin'in en önemli ikinci festivallerinden biri olan geleneksel Sonbahar Ortası veya Ay Festivali kutlanır. Fenerlerin ve ay keklerinin merkezi bir rol oynadığı neşeli bir hasat ve aile festivalidir. Aynı zamanda insanların sıklıkla evlendiği veya bekarların o gün bir eş bulmayı umduğu bir gündür. 798 Art Zone Festivali: (Eylül) Bu sanat festivali, 798 Art Zone olarak da adlandırılan Dshanzi Sanat Bölgesi'nde düzenlenmektedir. Chaoyang Bölgesi'ndeki bu askeri fabrikada çağdaş sanat sergileniyor. Festival sayesinde 798 Art Zone dünyaca tanınan bir kültürel ve yaratıcı bölge haline gelmiştir. Sınır ötesi, çeşitlilik içeren yönelimiyle sanatçılar ve ziyaretçiler için bir mıknatıs haline gelmiştir.
Tatiller
Çin bayramlarını listelemek zordur çünkü tarihler her yıl aynı değildir.
Örneğin, Ay Festivali her zaman 8. ayın 15. gününde gerçekleşir (2018'de bu 22-24 Eylül haftasında olacaktır). Bu bayramda geleneksel olarak yuvarlak ay pastası yenir. Festival Tayvan'da ortaya çıkmıştır, ancak 2008 yılından bu yana Çin anakarasında yasal olarak bir tatil olarak tanınmaktadır. Fener Festivali'nin de sabit bir tarihi yoktur; her zaman yeni ay yılında dolunayın ilk gecesinde gerçekleşir. 2018 yılında bu olay 2 Mart 2018 tarihinde gerçekleşecektir. 5. kameri ayın 5. gününde (18 Haziran 2018), ünlü Dragon Bot Yarışlarının da yapılacağı Dragon Bot Festivali gerçekleştirilecektir.
Öte yandan, 01 Ekim'deki Ulusal Gün gibi her zaman aynı güne denk gelen başka bayramlar da vardır. 1949'da bu tarihte Mao Tse-tung, Tian'anmen Meydanı'nda Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunu ilan etti.
Almanya'da olduğu gibi Çin'de de İşçi Bayramı 1 Mayıs'ta kutlanmaktadır.
Qinming Festivali Nisan ayının başında gerçekleşir. Bu günde, ölenler anılır. Artık yıllarda ve bir sonraki yıl festival 4 Nisan'da, diğer yıllarda ise 5 Nisan'da gerçekleşir.
Ancak en önemli festivallerden biri, 16 Şubat - 21 Şubat tarihleri arasında 6 gün boyunca kutlanan Çin Yeni Yılı'dır.
Yemek Kültürü
Pekin'in Çin'deki en büyük mutfak çeşitliliğini sunduğu söylenmektedir. Ülkenin neredeyse tüm bölgelerinden spesiyalitelerin yanı sıra neredeyse tüm Asya ülkelerinden ve dünyanın dört bir yanından daha birçok lezzet bulacaksınız. Bu arada, Batı mutfağı sunan kafe veya restoranlar da bulmak kolaydır. Çin'deki restoranlar ve atıştırmalık barları genellikle tüm gün açıktır - hatta bazıları günün her saati - ve tatil günleri büyük ölçüde bilinmemektedir.
Börek içinde siyah fasulye sosuyla servis edilen meşhur Pekin ördeği ve koyun eti, karides, sebze, erişte ve çok baharatlı bir et suyundan oluşan Moğol ateş tenceresi kesinlikle tavsiye edilir.
Çin'de en yaygın içecek çaydır. Ancak kola, limonata, maden suyu ve bira gibi normal alkolsüz içecekler de alabilirsiniz. Musluk suyu içme suyu değildir, otelde talep üzerine kaynamış su temin edilebilir. Çin, içecek konusunda da kendini gösteren mutfak çeşitliliğiyle tanınır; sunulan çeşitli egzotik meyve sularından ilham alın!
Çin hakkında bilinmesi gerekenler
Turist hataları
Yabancı veya uluslararası ehliyetlerin Çin'de daha fazla uzatılmadan tanınmadığını bilmek önemlidir. Çin'deki Alman yurtdışı temsilciliklerinin web sitesinde, Çin'de araç kullanabilmek için neler yapabileceğinizi okuyabilirsiniz. Ancak kural olarak, turistlere Çin'in alışılmadık trafik kurallarına girmemeleri tavsiye edilir. Ancak yine de denemek isterseniz, Çin Halk Cumhuriyeti'nde 0 alkol sınırının geçerli olduğunu, yani içkili araç kullanmanın kanunen cezalandırıldığını bilmelisiniz. Henüz Çince bilmiyorsanız ve taksi kullanmak istiyorsanız, gideceğiniz yeri önceden yazdığınızdan emin olun veya gideceğiniz yere yakın daha tanıdık bir yer söyleyin. Birçok taksi şoförü İngilizce bilmemektedir.
İpuçları + Püf Noktaları
Alman EC kartları ile ATM'lerden para çekmek genellikle çok sınırlı ölçüde mümkündür. Bu nedenle, Çin'e seyahat ediyorsanız, yanınıza her zaman bir kredi kartı ve/veya nakit para almalısınız. Çin'de restoranlarda bahşiş vermek geleneksel değildir. Ancak, otellerde oda servisine veya bellboy'a küçük bir bahşiş (yaklaşık 50 sent) vermek oldukça yaygındır. Çin'de elektrik voltajı 220 volttur. Prizler standart olmadığından, yanınıza çoklu bir adaptör almanız tavsiye edilir.
Videolar
Çin hakkında daha iyi bir izlenim edinmek için, bu harika ülkeyi gezmek için ipuçları ve püf noktaları içeren aşağıdaki seyahat videolarına göz atın:
Reisebericht China
Seyahat etmek için en uygun zaman ne zamandır? Hangi uçuş seyahat rotası en iyisidir? Trende klima var mı? Bu ve diğer sorular aşağıdaki videoda yanıtlanıyor: